På god fot med dina ridskor?

På god fot med dina ridskor!

Ridskor och stövlar finns i alla prisklasser och till alla slags användnigar från hobbyryttare till vm ryttaren. Jag vill poängtera att det är jätte viktigt att ha ett par ordentligt sittande och utformade skor i din vardagsridning och likaså tävling och tränings evenemang.

idag byggs ridstövlar och skor upp specifikt för ryttare, dessa betraktas som atleter på nivå med andra sportsutövare.

de flesta affärer och företag säljer stövlar i olika prisgrupper ofta indelat i ”bra bättre bäst”. (såväl läderstövlar som andra material).
den billigaste lösningen inom läderstövlar är den så kallade ”splithide”. Den här typen av stövel är ibland behandlad på ovan vilket gör att lädret stärks och blir mera smuts avisande. Alltså en perfekt stövel för juniorer !
Det allra billigaste allternativet är såklart konstläder detta är en bra första lösning till barn tills man vet om intresset för ridning kommer hålla.
idag finns det väldigt fina läderstövlar på marknaden bla. Måttbeställda.
Tänk på att vid dressyrtävling är inte alla modeller på stövlar tillåtna.

Säkerhet
stövlen/skon bör ha en bred trampyta och sulan får inte låsa foten fast i stigbyglen. Det är viktigt med en bra häl, den kan förhindra foten från att glida hela vägen in i stigbyglen vid nödsituation. Skon/ stövlen bör sitta bra på foten så att den inte rör sig.

Storlek
Den helt riktiga storleken får du genom att mäta den bredaste punkten på vaden samt den utvändiga skafthöjden. Utifrån dessa mått kan man med hjälp av sin skostorlek hitta rätt stövlar/ skor. Stövlarna ska sluta tät så att småsten inte kan ta sig in. Idag är det möjligt att få stövlar, också de allra finaste med dragkedja/ snörning. Detta gör det lättare att få dem av och på.

utseende
idag kan man i princip få stövlar som ser ut precis som man själv vill.
olika färger- extrema som tex. Skrikigt rosa eller guld , 2 färgade osv.
med olika ”stylingar” som tex. bling bling eller namn.
högre skaft , olika stilar på dragkedja/ snörning osv.

Rengörning
många rengör sina ridstövlar/ skor med sadelsåpa men det är inte bra för skorna i längden. Sadelsåpa är för vegetabiliskt garvat läder som tex. Sadlar. Ridstövlar/ skor är gjorda av cromgarvat läder, garvat med kemikalier. Därför förstörs ridstövlar/ skor i längden om man använder sadelsåpa.
rengör dem istället så här:
1. Rengör först stövlarna med lite lagom varmt vatten och låt dem torka i rumstemperatur. Big No No: ställ inte skorna mot ett element eller panna när de ska torka, då du riskerar att lädret spricker.
2. När stövlen är helt torr använd då vanlig skocreme av god kvalitet. Ett jätte bra knep är att låta stövlen stå med skocremen under natten och sedan putsa upp den tex. Precis innan man ska iväg på tävling- då får stövlarna ett fint blankt utseende.

Om dina stövlar är blöta efter tex. regnväder ska du lägga tidningspapper i dem.

dragkedjan är bra att smörja regelbundet med olja, tänk bara på att ta bort överbliven olja.

Ju mera du tar hand om dina stövlar och skötter dem ju längre håller de. Gödsel, ammoniak och hästsvett frätter på stövlarna så då kan det vara bra att inte använda sina ”tävlingsstövlar” i stallet.

 


Hästar används till jordskalv

I anledning av tsunami och jordskalv i Japan läste jag en intressant artikel. Det är känt att djur har förmågan att känna av när naturkatastrofer är på väg.

 

i kina tror de kinesiska myndigheterna på att hästen kan användas till att upptäcka jordskalv i förtid! Det är så pass att de faktiskt redan har satt igång en station i ett viltreservat med över 50 hästar!

Men på stationen säger de att de också kommer använda andra djur som sensorer bla. åsnor, ormar, sköldpaddor och rådjur. En skötare ska gå runt och kolla om hästarna förändrar beetende.därefter kommer beetende rapporten skickas till ett seismologiskt institut.

 

källa: horsetalk



Tävling hoss Sara !

wow ! det här skulle lysa upp vilken outfit som helst och min häst skulle älska att det var rosa sparkling ;) hihi! Var med ni också !
Bilden är en länk till tävlingen :)

Aldrig tygel och skänkel på samma gång!

Det här var ingenting jag tänkte så mycket över innan. Då jag började tränade dressyr för en ny tränare någon gång för något  år sedan lade denna tränare mycket vikt på att berätta för mig hur viktigt det är att aldrig använda tygel och skänkel samtidigt.
Men om man tänker efter ... Hästen kan ju inte gå baklänges och framlänges samtidigt ! Därför blir den väldigt förvirrad när vi ber om just det. Många ryttare gör detta fel utan att lägga märke till det själva. Det har aldrig varit meningen att man ska göra så i dressyren. en korrekt halv halt går ut på att ta tillbaka hästen en aning så tempot blir lite lägre, sedan ger man efter och driver hästen fram i tempo igen.
man drar inte i tyglen och lägger om skänklarna samtidigt. den inverkan har hästen inte en chans att tyda, för oavsett om den reagerar kommer den gå imot en av signalerna.
måste hästen konstant "välja att ignorera en av hjälperna" kan det i värsta fall leda till att den tillslut lärt sig till hjälplöshet. Då känns det tillexempel som att hästen är lat och svår att stanna samtidigt. Ryttaren tycker kanske att hon måste bära runt hesten för att den är lat men när hon sen vill göra en halt eller övergång, vill hästen inte stanna.
hästen får skulden för att vara omöjlig eller kanske märket som "herrhäst" för att den kräver betydligt mera muskelkraft att släpa runt med i ett dressyrprogram. I verkligenheten har hästen dragit ut kontakten kan man säga för att den inte kan hantera ryttarens insisterande och motstridiga hjälper.
problemet kan enkelt fixas om man "instalerar" in stop och start signalerna igen och om ryttaren slutar indverka motsat sig själv ! Alltså kort och gott ALDRIG TYGEL OCH SKÄNKEL SAMTIDIGT ;)

longering efter pessoa system?

Jag har länge gått och funderat över det här med pessoa system vidare det är bra eller inte ?
Här om dagen läste jag i en dansk häst tidning att det faktiskt är en mycket stor skaderisk när man använder den här sortens longerings system.
Det stod att när vi ryttare sitter och rider på hästen får hästen ett 200 kg drag över nacken när det är vi som drar. med en pessoa longeringssystem ökar detta drag till över 1 ton! på grund av hävstångsprincipen.
så om hästen försöker ta upp huvudet får den ganska ont i käke. samma sak sker då baktill. det är därför hästen inte går fram och ner utan den går istället in och ner. Hästen rullar alltså in i sig själv för att undgå den våldsamma påverkan bakifrån och framifrån. det leder till en mycket karakteristisk stämpelgång där benen går upp och ner som stämplar istället för att röra sig naturligt.
testa själv att böja din nacke helt in, då kommer du själv upptäcka att du blockerar din rygg.
Jag tror jag håller mig till vanlig longering ;)



tävling Karlshamn


Camomil och jag startade 90 cm och 1 m.

 


Framridning 1;a klass
: Det var mycket hästar på framridningen och camomil kände sig lite pressad ( hon är rädd för andra hästar ibland). Folk kan ha noll koll på andra än sig själv ibland ! Det fanns de som stod och tog upp halva framridningsbanan för att dom bara måste longera ? Där? varför inte komma tidigare eller göra det på gårdsplanen? grr....

Iallafall Camomil skötte sig ganska bra lite pigg och flamsig då och då. Framhoppningen stressade hon lite på men jag försökte få henne att ta det lugnt. Äntligen dags att starta tänkte jag ;) Camomil gav mycket fina språng framtills en skarp sväng som vätte mot insläppet. Här glömde jag bort min ytterskänkel och styrde för mycket med innerhand.. hon bröt ut och stod och hoppade/ små stegrade lite ! jag rätade upp henne och vi kom vidare. tyvärr hände samma sak på sista hindret som såklart var en vattenmatta ;) Jag styrde än en gång med innerhand och hon såg chansen att bryta ut när hon inte var helt rakt på längre. vi kom över efter lite små tvister och jag var hyfsat nöjd , trots allt flöt starten på som det skulle. resten var ryttar missar.

 


Camomil fick sitt nya foder från Pavo kallat "Slobber Mash" som ger återhämtning , hon älskar det !

 


Framridning 2;a klassen :
Camomil var lite lugn nu och hon kändes böjlig och fin inte alls så spänd som i första klassen. Dock fick jag kämpa lite för att få med mig bakbenen under henne, hon blir lite lat av sig.

Framhoppningen lade jag ingen större energi på vi hoppade räcke 2 gånger och 1 oxer. jag skrittade och tog ett par varv i friskt tempo trav innan det var våran tur att hoppa banan.

Väl inne på banan bestämde jag mig för att ge järnet. Både insläpps svängen och vattemattan var med igen därför lade jag upp hennes tempo lite i överkant för att inte ge henne chansen att tveka och stanna. Hela rundan flöt på jätte fint , bra tempo , jag fick med mig min ytterhand, skänkel och smakade henne lite om jag kände tvekan . Inga problem alls sa camomil och hoppade allt prima ;)

 

Liten bonus för min prinsessa att vi fick våran första rosett för året :)

 

Hon är så rolig min camomil för hon vet verkligen när hon varit duktig , hon kröker nacken och sträcker på sig hihi! ;)

 


Allt i allt en välplanerad och riktigt trevlig tävlingsdag!

 

Minus : framridningen/framhoppningen



Dagligen !



8 saker du ska kontrollera varje dag!


1. Gå igenom ben, kropp och huvud leta efter eventuella sår,eksem eller svullnader.

2. Har hästen ätit upp?

3. Verkar hästen irriterad?

4.andas hästen normalt?

5.Har hästen druckit sitt vatten?

6. Det ska inte rinna från hästens näsa eller ögon.

7. Kolla hovarna

8.kolla så ögonen är normala.

 

 

Knabe på sommarbete , rund och glad ! Även på sommaren ska hästarna få daglig tillsyn :)

Problem med täcken ?

hästtäcken är menade att skydda hästen mot årstidens vind och rusk och skydda så hästen inte fryser när den står i hagen.


TIPS om täcken !

  1. Hur länge får ett täcke ligga på ?Man bör ta av täcket minst 1 gång om dagen. dels för att ta bort smuts och dels för att lufta pälsen.
  2. Tvätta täcken efter säsong så dom är fräscha innför nästa. helst av allt ska man tvätta täckena 1/månad i speciellt täckes shampoo så de behåller sin funktion. Ligger det kvar smuts kan täckena i värsta fall ge skav och skada hästen under täcket när den bär det.
  3. Är det mycket kallt om vintern även inne i stallet och hästen inte har tillräckligt med päls är det bäst att lägga på ett innetäcke.
  4. Klipp bara hästen om det är högst nödvändigt ! Används den i arbete regelbundet och svettas är det såklart en självklarhet att klippa den så den inte besväras av sin päls. Men om man har möjlighet att behålla pälsen utvecklar hästen ett naturligt skydd mot dåliga väder och temperaturer. Testa att borra ner handen i pälsen på en häst med riktigt tjock vinterpäls när det tex. har regnat - längst in är det torrt ;) häftigt !
  5. ibland kan man läsa uttrycket denier på täcken. Denier står för tygets styrka, och hur kraftig vävning det är . mäts 100 denier och uppåt ;)
  6. täckets tjocklek mäts i gram. ju flera gram desto varmare är det för hästen att ha på sig. täcken fås från ca. 50-500 grams fyllning.
  7. om din häst lätt får skav på främre delens sidor under halsen (bogen) kan man använda sig av ett bogskydd. det går att köpa i de flesta ridsports butiker.
  8. storlek på täcket? Man mäter hästens längd från manke till svans. alltså har det ingenting med höjden på hästen att göra ;) tex. en ponny som mäter 135 cm ska inte növändigtviss ha storlek 135 cm i täcke ... storleken på täcket visar sig normalt vara lite mindre än hästens höjd.
  9. när det går mot vår, höst eller på varmare vinterdagar kan det vara bra att ha ett övergångstäcke till hästen.

Tävling hoss LM och HB ! :)

Tänk om ! Åhh vad min prinsessa skulle glänsa !
länk till tävlingen i bilden ;)

Tävling hoss Hanna

Åhh vad himla roligt ! och jag som precis startat min blogg ! tänk om dessa flotta stövlar kunde pryda mina ben ? <3
bilden är en länk till tävlingen

TÄVLING PÅ G!

Ja imorgon åker camomil och jag på våran första tävling på detta året :) Vi ska hoppa 90 cm och 100 cm
Jag har bestämt mig för att rida i bruna nyanser :D tyvärr hann jag inte handla veredus young jump skydden nu innan ... :/
Outfit? hmm ....
Bilder kommer antagligen upp söndag ;) <3

Ordning i ridhuset ?

Bild: fotad av mig
Ibland verkar det som att vi ryttare inte riktigt har klämm på ridhusregler ?
Regn och rusk pressar dom flesta ryttarna till att åka iväg och rida i ridhus. och rider det många där inne på samma gång är det viktigt att alla rättar sig efter samma regler för att undgå att det uppstår dålig stämmning eller i värsta fall olyckor. Har man gemensamma regler skapar det större trygghet för nya ryttare, samtidigt som man kan hänvisa till något och slippa eventuella oenigheter !
glöm inte att titta upp när du rider. oavsett om man rider ute eller inne ska man som ryttare titta upp och orientera sig fram istället för att sitta och titta ner i nacken på hästen. (vilket är lätt när man är mycket koncentrerad ;) )
Genom att titta upp och ha lite mera koll på varandra slipper man problem som tex. att rida in i eller för nära andra ryttare och hästar.
Jag upplever ganska ofta att ryttare inte visar den hänsyn som alla borde! hästarna känner inte varandra om dom aldrig setts för och har man en aggresiv häst som kan bita eller sparka är det ännu viktigare att vissa hänsyn. Min häst upplever framförallt stora hästar med mycket flaxande gångarter som farliga , hon är också ganska aggresiv och stryker öronen bakåt om någon kommer för nära. Just därför rider jag alltid med rödrosett i svansen (det gör man om man har en häst som kan kicka mycket eller långt) . självfallet håller jag avstånd och försöker se till att inte komma i trängda situationer... Min åsikt är dock att det är inte bara jag med aggresiv häst som måste flytta på mig, andra är skyldiga att göra det också. varför skulle det vara nödvändigt att rida nära någon annan häst?
Dom vanligaste ridhus reglerna:
~högerregel
~var uppmärksam
~stå innanför spåret om du ska hoppa upp/av eller stanna
~skritta innanför spåret
~"städa" efter dig ev. hästbajs osv.
~knacka eller gör dig hörd innan nu går in i ridhuset
~rid inte för nära andra
~släck ljuset efter dig om du är sist och stäng dörren när du/ni går
/ Natascha

Camomil <3

I 2009 var det dags för mig att byta till stor häst från ponny. Min dåvarande ridlärare tyckte att vi kunde satsa på en unghäst. Vi funderade länge men tillslut så började vi då kolla ute på annonser. Jag provred många mycket trevliga hästar! Då frågade några vi känner om vi inte hade lust att kolla på deras unghäst, CAMOMIL <3
Camomil stod i försäljnings stall och vi fick möjlighet att även prova några andra hästar också. Camomil var hett och inte alls en sådan häst jag var van vid. Hon hade och har mycket temperament och egna meningar. Jag provred 2 gånger sedan var jag såld! Hon kom till oss i början av sommarlovet och gick 4 årschampionat med unghästutbildare om hösten. Hon hade mycket fint resultat och gick till semifinal i hoppning. Dock ställde det till sig för henne då det såklart var med en vattenmatta – som hon hatar och avskyr mest av allt här i världen ;)
Året gick och i 2010 februari startade vi vår första tävling med 0 fel J
Året gick fint men mot hösten började hon bli grinig och stegrade med mig. Jag kunde inte kontrollera det och det kändes som om något var fel. Vi kollade rygg, tänder och gav henne massage med laser. Ingenting verkade fel så vi åkte och röntgade henne på clinic. Hon hade fått så kallad hovledsartrit som är en inflamation. Hon behandlades och vilade i 2 veckor boxvila. Jag goick med henne varje dag men såklart var hon mycket pigg endå! Vi bestämde oss för att vi inte på egen hand kunde lösa ridningen nu så hon fick komma till unghästutbildare i 6 veckor. Jag red henne 2/vecka där ute och har sedan fortsatt att träna 1/vecka ute hoss samma tränare J Och nu är vi där vi är idag! Hon börjar komma tillbaka till sitt glada jag igen och vi har börjat hoppa och träna mera som vanligt. Vår första tävling blir nu i mars J

Camomil är född 2005 hon är efter camiell flamingo Z med Bech boy som morfar.
Camomil är en sprudlande glad tjej i nästan alla lägen ;)
Vi har tillsammans hoppat på tävling upp till 120 cm. Camomil går fortfarande som unghäst och rids därför i avd B fortfarande. Om sommaren åker hon också med till öland och hon trivs jätte bra där ute ! Min Header är på camomil och mig ute på alvaret sommaren 2010 <3

Camomils favorit sport är att bocka ! hon är smidig som en katt och har lätt för att skjuta en ur sadlen J

Mina mål med camomil är att lära känna henne ännu mera , få bättre kläm på dressyren och lugnt och sansat klättre uppåt i tävlingsklasser i takt med att vi blir mera samspelta och hon mognar.

Knabe

Gut Knabe är en amerikansk travare född 1998

Gut knabe kom till min familj när våran shetlandspony otursamt nog omkom I en tågolycka. Knabe var tänkt som sällskaps häst till den ponny jag hade då . Men när en kompis och jag började sitta lite på honom förstod vi att det faktiskt kunde bli en ridhäst av honom. jag började att gå rundor med honom och bygga upp muskler. Knabe var rädd för att vara ensam i skogen, han var huvudskygg, han lät inte någon fånga honom i hagen och han bet mot alla som kom lite för nära. Efterhand började han visa mer och mera tillit gentimot mig. Jag började träna honom med flera tillitsövningar som med preseningar och olika enkla signaler som att stanna i boxen med öppen dörr ,  stanna kvar på en plat stills jag ger honom lov att gå osv. 
Knabe visade mera och mera glädje för livet och snart kunde vi börja träna ännu mer. Knabe kunde integaloppera eller hålla form.. 
Galoppen kom på plats i begge sidor och jag red mera och mera dressyr , jag provade att hoppa honom men han sprang rakt igenom eller kastade sig över med huvudet först! Efter 6 månader kunde knabe ridas ensam även i skogen , en tid senare kunde vi komma över ett hinder og så har framgången fortsatt fram till nu.

Idag kan knabe göra galoppombyte i båda sidor, ökning i trav , sidvärtsrörelse , Han hoppar bana 110 cm och kan övningar upp mot LA dressyr, knabe kan ridas med en hand og tränas också inom western som en liten kul grej- bla basic stop, backa og snabba reaktioner till vändning är hans kvaliteter. han er 200  % trafiksäker och gör allt för sin ryttare. 
Knabe rids för tränare regelbundet och har varit med på enstaka klubbtävlingar i hoppning. 
Knabe får massage ca varannan månad. 

Knabe går på skor enbart fram.

Varje sommarlov åker vi till öland med våra hästar och där får dom lov att beta 4-6 veckor. Under tiden rider vi ett par gånger i veckan i den sköna naturen på öland – allvaret som det kallas , ser ut lite som en prärier som sträcker sig flera 100 km. Och så rider vi också nere vid havet.

Knabe är framförallt min pappas häst men det är jag som i regeln rider och tränar honom ;)