Gårdagens intervall/ skogs ridning

 

Igår hann jag med både Camomil och knabe, det vill säga när det inte stormade och regnade längre … framåt kl. 5 red jag ut på Camomil. Vi tränade intervall i galopp och tempo växlingar! När jag rider mina hästar i terrängen tycker jag det är minst lika viktigt att rida dem in under sig och ”jobba”. Jag brukar skritta ca 10 minuter på halvlång tygel, korta upp- ställa lätt i båda sidor, flytta skänkelvikning på skogsvägarna och rida slalom mellan trädstammar/ stora stenar. J
dags för trav, rak rikta hästen och gör tempoväxlingar.

Galopp- tempoväxlingar och av/igångsättningar.

Efter arbete trava ca 5 minuter på lite längre tygel där hästen får sträcka ut och slappna av i halsmuskulaturen.

av skrittning mellan 7-15 minuter. Stretcha efter rykt.

 

Camomil fick ca 1 timmes träning.

Knabes tur, jag jobbade honom enligt samma princip som beskrivning.

 

Skogen var full av djur Camomil och jag såg 3 rådjur, knabe och jag såg 2 rådjur och 2 harar.




Handla , handla , handla :)

Har länge gått och funderat över det här med unghäst benskydd ... intresset har legat för veredus young jump skydden och äntligen har jag tagit mig samman och faktiskt köpt dem ! :D 698 pix !
jag tycker själv det var väldigt dyrt för ett par skydd men när man har dom i handen känns kvaliteten enda in i fingertoppen ! <3
och när det är en säkerhets "pryl" man ska köpa ska man verkligen gå efter kvalitet och bästa vara ! Min bebis får bara det bästa :)
Regler angående bakbenskydd för unghäst :
Hästar t o m 7 års ålder gäller följande;

- Varje skydd får väga max 200 gram
- Skyddet måste täcka kotan
- Högsta höjd på skyddet på insidan är 15 cm
- Lägsta höjd på skyddet på utsidan är 5 cm
- Insidan av skyddet måste vara mjukt
- Endast en rem, oelastisk dvs ej töjbar, för knäppning är tillåten och skall knäppas på utsidan.

Använd hjälpmedel med omtanke! avsnitt 1!

man ska aldrig använda hjälpmedel som tvångsmedel! Många hästar är rädda för sina ryttare.. de biter under uppsadling, sticker när det är dags att hoppa upp , vägrar utföra uppgifter de får eller hoppar ut ur paddock /över dressyrstaketet… när dom gör det i panik är det inte bara en dålig vana , vi ryttare får ångest och panik över att hästen inte gör som dom ”ska”. Panik ångesten klistrar sig fast i hästens hjärna och är mycket svår att få bort igen. Man ska inte driva ut hästen i sådan panik ångest , det kan vara mycket farligt för båda parter.

hästen vill göra allt för en, om man behandlar den ordentligt vill säga. Tyvärr är hästar för många, idag bara ett redskap för att nå ett mål. Det resulterar många gånger i grov och tanklös ridning. Tyvärr är ganska vanligt att se skrämda hästar på ridbanorna idag, och det är defenitivt inte ett sundhetstecken.

På alla nivåer finns det ryttare som tar hårt i hästens mun med skarpa bett, ryttare som överböjer halsen på hästen i fel tidspunkter, hästar som är inbundna i hjälptyglar i den grad att det resulterar i spänningar för hästen , spänd rygg , framprovocerade bock språng eller trippande skritt osv.

 

Permanent ångest och press i vardagen är inte bra för hästen. Fel hoss ryttarens ridning är också ett problem.. ett stort antal ryttare har antingen en stel länd eller sitter slaskigt eller snett i sadeln samtidigt som de kräver, att hästen ska gå avslappnat och i balans.

 

Gränsen för när träningsmetoder och användning av hjälpmedel bubblar över och blir till något destruktivt, är hårfin. Det krävs stor insikt att veta när man pressar hästen över denna gräns.  Här är det viktigt att tävlingsansvariga ”tävlingsofficials” griper in när de ser oregelmässigheter. Tex. under framridningarna. Redan på ungdoms/ barnnivå ska domare , tävlingsarrangörer gripa in tycker jag. Det börjar nämligen ofta här då barnen/ ungdomarna går över gränsen,detta gäller alla dicipliner!

 

10 tecken på att din häst respekterar dig:

- den vill komma till dig i hagen utan att du behöver ge  den       
mat för det.


-den vill sänka huvudet så att du kan beröra den i pannan.

- den litar på dig i ”farliga” situationer, följer efter dig över,under, igenom farliga saker.

-den är lugn och avslappnad i det dagliga.

-den söker efter ditt beröm , även när andra sköter den.

-den gör dig uppmärksam på skador, tryck eller annat som gör

att den känner obehag.

-om den är stressad eller rädd kan din beröring lugna den.


-den söker sig till dig om den känner sig otrygg i hagen.


-den rör med sin mule på din arm, fot om den känner sig otrygg när ni rider eller går , för att känna om du är avslappnad.

-den låter dig röra den på hela kroppen och lyfter hovarna, när du ber den.




Veckoschema med tömkörning?


Jag har bestämt mig för att försöka lägga in tömkörning som en del av vardagen 1 gång per vecka.


Att träna hästen på töm ?
tömkörning är en väldigt bra och värdefull del i utbildningen av hästen! Man kan tömköra den unga hästen, som kanske ska ridas in eller den äldre hästen som ska lära sig tex. piaff elr passage.

Enligt K-G svensson ska man börja så här :

steg 1; se till att häst/ponnyn bjuder framåt och också kan göra halt och stå stilla i halt.

träna halterna tills dom sitter – korrigerea hästen om den gör fel.
om hästen inte travar på ordentilgt gå snett mot hästen medan den travar på volt för att öka framåtdriften och få ordentlig trav.
sedan kan man följa hästen på långsida, snett igenom , in på volter igen osv.

första gången man tömkör kan man fästa tömmarna så att den yttre tömmen går från den yttre bettringen genom mellanringen på gjorden, över hästen has och till tömkörarens hand.
Den inre tömmen får vid det första tillfället bilda en slags kapson. Den går uttifrån och in via den inre bettringen, under nosgrimman och genom den yttre bettringen under hästens haka och fästs i den inre bettringen.
-i inre töm kan hästen följa ledande tygeltag och yttre töm kan reglera farten.

*När hästen går fram och gör halt för den tömsättningen ändras den. Då fästs den yttre tömmen på samma sätt medan den inre tömmen går direkt till bettringen och verkar som ett ledande tygeltag som ska visa hästen framåt-neråt. Det är mycket viktigt att hästen går fram och bjuder framåt hela tiden.

nästa steg är att låta tömmarna löpa på samma höjd. Den yttre tömmen genom ringen på mitten av gjorden, direkt från bettringen och vidare till tömförarens hand över hästens rygg. Den inre tömen går från tömförarens hand genom bettringen till gjordensinre ring på samma höjd som den yttre.

tömkörning är ypperligt om man kan få till det rätt , för då börjar hästen jobba med hela kroppen och slappnar av i halsmuskulaturen.


Utrustning: HÄST
*Däckelgjord med eventuell svanskappa.
*Padd som motverkar skav under däckelgjorden.
*Tömmar av läder eller annat material.

Skydd eller lindor hela vägen runt.

RYTTARE
* hjälm
*handskar
*långpisk