På god fot med dina ridskor?

På god fot med dina ridskor!

Ridskor och stövlar finns i alla prisklasser och till alla slags användnigar från hobbyryttare till vm ryttaren. Jag vill poängtera att det är jätte viktigt att ha ett par ordentligt sittande och utformade skor i din vardagsridning och likaså tävling och tränings evenemang.

idag byggs ridstövlar och skor upp specifikt för ryttare, dessa betraktas som atleter på nivå med andra sportsutövare.

de flesta affärer och företag säljer stövlar i olika prisgrupper ofta indelat i ”bra bättre bäst”. (såväl läderstövlar som andra material).
den billigaste lösningen inom läderstövlar är den så kallade ”splithide”. Den här typen av stövel är ibland behandlad på ovan vilket gör att lädret stärks och blir mera smuts avisande. Alltså en perfekt stövel för juniorer !
Det allra billigaste allternativet är såklart konstläder detta är en bra första lösning till barn tills man vet om intresset för ridning kommer hålla.
idag finns det väldigt fina läderstövlar på marknaden bla. Måttbeställda.
Tänk på att vid dressyrtävling är inte alla modeller på stövlar tillåtna.

Säkerhet
stövlen/skon bör ha en bred trampyta och sulan får inte låsa foten fast i stigbyglen. Det är viktigt med en bra häl, den kan förhindra foten från att glida hela vägen in i stigbyglen vid nödsituation. Skon/ stövlen bör sitta bra på foten så att den inte rör sig.

Storlek
Den helt riktiga storleken får du genom att mäta den bredaste punkten på vaden samt den utvändiga skafthöjden. Utifrån dessa mått kan man med hjälp av sin skostorlek hitta rätt stövlar/ skor. Stövlarna ska sluta tät så att småsten inte kan ta sig in. Idag är det möjligt att få stövlar, också de allra finaste med dragkedja/ snörning. Detta gör det lättare att få dem av och på.

utseende
idag kan man i princip få stövlar som ser ut precis som man själv vill.
olika färger- extrema som tex. Skrikigt rosa eller guld , 2 färgade osv.
med olika ”stylingar” som tex. bling bling eller namn.
högre skaft , olika stilar på dragkedja/ snörning osv.

Rengörning
många rengör sina ridstövlar/ skor med sadelsåpa men det är inte bra för skorna i längden. Sadelsåpa är för vegetabiliskt garvat läder som tex. Sadlar. Ridstövlar/ skor är gjorda av cromgarvat läder, garvat med kemikalier. Därför förstörs ridstövlar/ skor i längden om man använder sadelsåpa.
rengör dem istället så här:
1. Rengör först stövlarna med lite lagom varmt vatten och låt dem torka i rumstemperatur. Big No No: ställ inte skorna mot ett element eller panna när de ska torka, då du riskerar att lädret spricker.
2. När stövlen är helt torr använd då vanlig skocreme av god kvalitet. Ett jätte bra knep är att låta stövlen stå med skocremen under natten och sedan putsa upp den tex. Precis innan man ska iväg på tävling- då får stövlarna ett fint blankt utseende.

Om dina stövlar är blöta efter tex. regnväder ska du lägga tidningspapper i dem.

dragkedjan är bra att smörja regelbundet med olja, tänk bara på att ta bort överbliven olja.

Ju mera du tar hand om dina stövlar och skötter dem ju längre håller de. Gödsel, ammoniak och hästsvett frätter på stövlarna så då kan det vara bra att inte använda sina ”tävlingsstövlar” i stallet.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback