Aldrig tygel och skänkel på samma gång!

Det här var ingenting jag tänkte så mycket över innan. Då jag började tränade dressyr för en ny tränare någon gång för något  år sedan lade denna tränare mycket vikt på att berätta för mig hur viktigt det är att aldrig använda tygel och skänkel samtidigt.
Men om man tänker efter ... Hästen kan ju inte gå baklänges och framlänges samtidigt ! Därför blir den väldigt förvirrad när vi ber om just det. Många ryttare gör detta fel utan att lägga märke till det själva. Det har aldrig varit meningen att man ska göra så i dressyren. en korrekt halv halt går ut på att ta tillbaka hästen en aning så tempot blir lite lägre, sedan ger man efter och driver hästen fram i tempo igen.
man drar inte i tyglen och lägger om skänklarna samtidigt. den inverkan har hästen inte en chans att tyda, för oavsett om den reagerar kommer den gå imot en av signalerna.
måste hästen konstant "välja att ignorera en av hjälperna" kan det i värsta fall leda till att den tillslut lärt sig till hjälplöshet. Då känns det tillexempel som att hästen är lat och svår att stanna samtidigt. Ryttaren tycker kanske att hon måste bära runt hesten för att den är lat men när hon sen vill göra en halt eller övergång, vill hästen inte stanna.
hästen får skulden för att vara omöjlig eller kanske märket som "herrhäst" för att den kräver betydligt mera muskelkraft att släpa runt med i ett dressyrprogram. I verkligenheten har hästen dragit ut kontakten kan man säga för att den inte kan hantera ryttarens insisterande och motstridiga hjälper.
problemet kan enkelt fixas om man "instalerar" in stop och start signalerna igen och om ryttaren slutar indverka motsat sig själv ! Alltså kort och gott ALDRIG TYGEL OCH SKÄNKEL SAMTIDIGT ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback