Problem med täcken ?

hästtäcken är menade att skydda hästen mot årstidens vind och rusk och skydda så hästen inte fryser när den står i hagen.


TIPS om täcken !

  1. Hur länge får ett täcke ligga på ?Man bör ta av täcket minst 1 gång om dagen. dels för att ta bort smuts och dels för att lufta pälsen.
  2. Tvätta täcken efter säsong så dom är fräscha innför nästa. helst av allt ska man tvätta täckena 1/månad i speciellt täckes shampoo så de behåller sin funktion. Ligger det kvar smuts kan täckena i värsta fall ge skav och skada hästen under täcket när den bär det.
  3. Är det mycket kallt om vintern även inne i stallet och hästen inte har tillräckligt med päls är det bäst att lägga på ett innetäcke.
  4. Klipp bara hästen om det är högst nödvändigt ! Används den i arbete regelbundet och svettas är det såklart en självklarhet att klippa den så den inte besväras av sin päls. Men om man har möjlighet att behålla pälsen utvecklar hästen ett naturligt skydd mot dåliga väder och temperaturer. Testa att borra ner handen i pälsen på en häst med riktigt tjock vinterpäls när det tex. har regnat - längst in är det torrt ;) häftigt !
  5. ibland kan man läsa uttrycket denier på täcken. Denier står för tygets styrka, och hur kraftig vävning det är . mäts 100 denier och uppåt ;)
  6. täckets tjocklek mäts i gram. ju flera gram desto varmare är det för hästen att ha på sig. täcken fås från ca. 50-500 grams fyllning.
  7. om din häst lätt får skav på främre delens sidor under halsen (bogen) kan man använda sig av ett bogskydd. det går att köpa i de flesta ridsports butiker.
  8. storlek på täcket? Man mäter hästens längd från manke till svans. alltså har det ingenting med höjden på hästen att göra ;) tex. en ponny som mäter 135 cm ska inte növändigtviss ha storlek 135 cm i täcke ... storleken på täcket visar sig normalt vara lite mindre än hästens höjd.
  9. när det går mot vår, höst eller på varmare vinterdagar kan det vara bra att ha ett övergångstäcke till hästen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback