Veckoschema med tömkörning?


Jag har bestämt mig för att försöka lägga in tömkörning som en del av vardagen 1 gång per vecka.


Att träna hästen på töm ?
tömkörning är en väldigt bra och värdefull del i utbildningen av hästen! Man kan tömköra den unga hästen, som kanske ska ridas in eller den äldre hästen som ska lära sig tex. piaff elr passage.

Enligt K-G svensson ska man börja så här :

steg 1; se till att häst/ponnyn bjuder framåt och också kan göra halt och stå stilla i halt.

träna halterna tills dom sitter – korrigerea hästen om den gör fel.
om hästen inte travar på ordentilgt gå snett mot hästen medan den travar på volt för att öka framåtdriften och få ordentlig trav.
sedan kan man följa hästen på långsida, snett igenom , in på volter igen osv.

första gången man tömkör kan man fästa tömmarna så att den yttre tömmen går från den yttre bettringen genom mellanringen på gjorden, över hästen has och till tömkörarens hand.
Den inre tömmen får vid det första tillfället bilda en slags kapson. Den går uttifrån och in via den inre bettringen, under nosgrimman och genom den yttre bettringen under hästens haka och fästs i den inre bettringen.
-i inre töm kan hästen följa ledande tygeltag och yttre töm kan reglera farten.

*När hästen går fram och gör halt för den tömsättningen ändras den. Då fästs den yttre tömmen på samma sätt medan den inre tömmen går direkt till bettringen och verkar som ett ledande tygeltag som ska visa hästen framåt-neråt. Det är mycket viktigt att hästen går fram och bjuder framåt hela tiden.

nästa steg är att låta tömmarna löpa på samma höjd. Den yttre tömmen genom ringen på mitten av gjorden, direkt från bettringen och vidare till tömförarens hand över hästens rygg. Den inre tömen går från tömförarens hand genom bettringen till gjordensinre ring på samma höjd som den yttre.

tömkörning är ypperligt om man kan få till det rätt , för då börjar hästen jobba med hela kroppen och slappnar av i halsmuskulaturen.


Utrustning: HÄST
*Däckelgjord med eventuell svanskappa.
*Padd som motverkar skav under däckelgjorden.
*Tömmar av läder eller annat material.

Skydd eller lindor hela vägen runt.

RYTTARE
* hjälm
*handskar
*långpisk


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback